Cider, apfelwein, mošt či sajder. Toto sú najlepšie značky na Slovensku a v Česku

Tento osviežujúci nápoj je v našich končinách čoraz obľúbenejší.

(Zdroj: Jakub Čaprnka)

Ak si vás počas pobytu v zahraničí získal osviežujúci mušt menom cider, vedzte, že už ho nemusíte krvopotne zháňať v špeciálnych zahraničných obchodoch, ani zaň platiť majland v írskych puboch. Sajdre od slovenských a českých výrobcov nielen dobre chutia, ale sympatickejšia je aj ich cena, dizajn a hlavne sú z našich domácich, na slnku pestovaných jabĺčok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Opre’ Cider z Budimíra

Značku Opre’ založili bratia Oprendekovci z Budimíra pri Košiciach. Sľubujú, že ich cider je 100% prírodný produkt bez éčok, konzervantov či siričitanov, vlastnoručne robený i balený. Má tiež vratnú fľašu a otočný uzáver. Momentálne sa dá kúpiť v obchodoch, baroch a kaviarňach v desiatich slovenských mestách. Ide o najmladší slovenský cider a jeho výrobcovia sľubujú, že onedlho pribudnú aj ďalšie verzie tradičného jablkového nápoja.

SkryťVypnúť reklamu

Jablčnô zo Svätého Jura

Povodne zahraničným ciderom sa inšpirovali aj traja kamaráti Michal Slovák, Michael Thomas Jurkovič a Filip Černý. Ich sajder vyhráva voči zahraničným v tom, že je zo slovenských jabĺk, bez konzervantov, bez pridaných sladidiel a nepasterizovaný. Má tiež otočný uzáver a vyrába sa v dvoch prevedeniach – alkoholický (5,4 % alkoholu) aj nealkoholický. Dá sa kúpiť vo viacerých podnikoch v Bratislave a okolí, ale aj v ďalších slovenských mestách. Na slovenskom sajderi si pochutnávajú dokonca aj v Břeclavi, Brne či Prahe.

Sigelsberg zo Štiavnických Baní

Rodinná firma v Štiavnických Baniach sa pustila do výroby slovenského cideru podľa dedovho receptu. Sigelsberg sa vyrába zo slovenských jabĺk, výrobcovia si potrpia aj na tom, aby jablká boli ošetrované chemicky len minimálne. Nápoj nie je tepelne upravovaný a obsahuje minimum konzervantov. Predáva sa vo fľašiach s obsahom 0,275 l alebo v 30-litrových KEG sudoch. Ak ho neviete nájsť vo svojom obľúbenom podniku, môžete si ho aj objednať priamo domov.

SkryťVypnúť reklamu

F. H. Prager cider z Kladna

Aj v pivnej veľmoci akou je Česko sa popularite momentálne teší cider F. H. Prager. Lokálny producent z Kladna popisuje svoj nápoj ako jemne perlivý, zlatistý alkoholický nápoj zo 100 % jablčného muštu. Má vlastnú receptúru inšpirovanou britskými domácimi cidermi a španielskou sidrou. Český jablkový a hruškový cider z bio ovocia, ktorý zreje tri mesiace v pivniciach bývalého Kročehlavského pivovaru, dostať už aj na Slovensku. Okrem cideru firma ponúka aj zázvorovú, anízovú, maté či šípkovú limonádu. Výborne chutia a predávajú sa v pekných originálnych fľašiach.

Cidrerie zo Všenor

Francúzsky znejúci Cidre Premier sa vyrába neďaleko Prahy. Tiež sa vyrába z domácich jabĺk, zreje najprv v sudoch a potom vo fľaši, je nefiltrovaný, nesýtený a nepasterizovaný. Je inšpirovaný skôr tradičnou francúzskou verziou nápoja. Predáva sa vo fľašiach s korkovou zátkou v troch verziách – suchý, polosuchý a sladký. Ideálne je podávať ho vychladený na 7 až 11 °C a piť sa dá aj dochutený – napríklad s nastrúhaným zázvorom, plátkom citróna a brusnicami. Zatiaľ ho však dostať iba u našich susedov.

SkryťVypnúť reklamu

 

 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu